Titreşim Ölçüm & Analizi

Kestirimci

+90 532 744 97 44 info@kestirimci.com

Titreşim analizi ekipmanın çalışma ve mekaniksel koşulunun belirlenmesi için kullanılır. Bunun en büyük avantajlarından birisi titreşim analiziyle problemler gelişirken çok ciddi bir hale gelmeden ve programsız bir duruşa neden olmadan önce tanımlanabilmesidir. Bu iş ekipmanın ya sürekli olarak ya da belirlenmiş zaman aralıkları ile titreşimin düzenli olarak izlenmesiyle yapılabilir

Titreşimin düzenli olarak izlenmesiyle arızalar veya arızalı yataklar, mekaniksel boşluklar, aşınmış veya kırılmış dişliler tespit edilebilir. Ayrıca titreşim analiziyle kaplin ayarsızlıkları, dengesizlikler; yatakta ve milde ciddi bir hasara neden olmadan önce tespit edilebilir

Titreşim seviyelerindeki eğilim, rulmanın yanlış olarak monte edilmesi veya değiştirilmesi, mil ayarının hassas yapılmaması veya rotor balansının doğru yapılmaması gibi kötü bakım tekniklerini tanımlayabilir.

Dönen tüm ekipmanlar dönen parçaların ayarlanması ve dengelenmesi gibi ekipman dinamiğinin bir fonksiyonu olan titreşimler meydana getirirler. Belirli frekanslarda titreşim genliğinin ölçülmesi milin ayar ve balansının doğruluğunu, rulmanların veya dişlilerin durumunu ve yataklar, borulama ve diğer yapılardan kaynaklanan rezonanstan dolayı ekipman üzerindeki etkisi hakkında değerli bilgiler verebilir.

Son yıllarda teknolojideki gelişmeler ile büyük dizel motorlar ve pistonlu kompresörler gibi pistonlu ekipmanlarda sınırlı olarak titreşim analizi yapılabilmektedir. Ayrıca bu ekipmanlar çalışmalarının tamamen izlenmesi için diğer tekniklere de ihtiyaç duymaktadır.

Operatörler ve teknisyenler genellikle günlük olarak çalıştıkları yerlerde alışılmadık gürültüler ve titreşimler tespit ederler. Gerçekten ciddi bir problem olup olmadığının anlaşılması için titreşim analizi istemektedirler. Eğer problem anlaşılmışsa problemin doğru olarak tanımlanması ve ekipmanın ciddi bir arıza göstermeden önce daha ne kadar çalışabileceğinin tahmin edilmesi için ek spektral analiz yapılabilir.

Analiz modunda alınan titreşim ölçümleri daha az kritik olan ekipmanlarda daha az maliyetle yapılabilir. Bu durum özellikle bütçe ve insan gücü sınırlı ise artı puan oluşturmaktadır. Bunun verimliliği daha çok birisinin alışılmadık gürültüleri ve titreşim seviyelerini tespit etmesine dayanmaktadır. Bu yaklaşım maalesef büyük ve karmaşık ve işletmede gürültü seviyesinin yüksek olduğu yerlerde bulunan ekipmanlar için geçerli değildir. Bunun dışında problem belirli bir zaman sonra fark edildiğinde ise büyük miktarda arıza veya hasar meydana gelebilir.

Titreşim Analizinin Faydaları
Titreşim analizi, doğru yapılmayan bakımı veya onarım işlerini tanımlayabilir. Bunların içerisinde; rulmanın yanlış olarak monte edilmesi ve değiştirilmesi, mil ayarının hassas yapılmaması veya rotor balansının yanlış olması da dahildir. Dönen ekipman problemlerinin yaklaşık olarak % 80’i kaplin ayarsızlık ve balansızlık ile ilgilidir. Bu sorunların ve tekrar eden ekipman problemlerinin azaltılması veya ortadan kaldırılması için titreşim analizi önemli bir araç olmaktadır.
Eğilim gösteren titreşim seviyeleri ekipmanın tasarım özelliklerinin ötesinde ( daha yüksek sıcaklık, devir ve yükte çalıştırılması ) kullanılması gibi işletme hatalarının da ortaya çıkmasını sağlayabilir. Bu eğilimler farklı üreticilere ait benzer ekipmanların tasarımlarının karşılaştırılması veya arızaların performanslarını nasıl etkilediğinin belirlenmesi için de kullanılabilir. *

Ölçüm yapılan sistem ve ekipmanlar

1.Dönerli sistemler
2.Rulmanlar
3.Kayış kasnak sistemleri
4.Dişli hasarları
5.Kaplin hasarları
6.Mil eğrilikleri
7.Yatak aşınması
8.Kavitasyon
9.Yağlama problemleri
10.Şase ve ankraj zayıflıkları
11.Elektrik motorları
12.Pompalar, fanlar
13.Redüktörler
14.Dişli sistemler
15.Eksenel ayarsızlık
16.Redüktör dişli sistemleri
17. Balansızlık problemleri
18. Mekanik gevşeklik